Молитве

Јутарња благодарна молитва

Уставши од сна, благодарим Ти, Света Тројице, што се због Своје велике доброте и дуготрпељивости ниси разљутила на мене лењивог и грешног, нити ме погубила са безакоњима мојим, него си показала Своје уобичајено човекољубље, и подигла мене који сам лежао несвесно, да Ти јутрењујем, и славословим моћ Твоју. И сада, просветли моје духовне очи, отвори моја уста, да се поучавам речима Твојим, и разумем заповести Твоје и творим вољу Твоју, и певам Ти у срдачном исповедању, и певам пресвето Име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и увек векова. Амин. 

Молитва Пресветој Богородици

Пресвета Владичице моја, Богородице, Својим светим и свемоћним молбама одагнај од мене , смерног и бедног слугу твог: мрзовољу, неразумност, нерад, и све прљаве, рђаве и хулне помисли из јадног срца мог и из помраченог ума мог, и угаси пламен страсти мојих, јер сам убог и јадан: и избави ме од многих и горких успомена и подухвата, и ослободи ме од свих злих делања, јер си Благословена од свих нараштаја , и слави се пречасно име Твоје кроза све векове. Амин.

Молитва Анђелу чувару

Свети Анђеле, који стојиш уз моју јадну душу и гледаш мој страсни живот, не остави ме грешнога, нити одступи од мене због моје неуздржљивости. Не дај места злом демону да овлада мноме помоћу насиља овог смртног тела. Ојачај моју бедну и слабу руку, и упути ме на пут спасења. О, Свети Анђеле Божији, Чувару и Покровитељу моје несрећне душе и тела, опрости ми све чиме те увредих у све данае живота свога, и ако што сагреших ове прошле ноћи, заштити ме данас, и сачувај ме од сваког искушења ђаволског, да не бих никаквим грехом прогневио Бога, и моли се за мене Господу, да ме учврсти у страху Своме и покаже ме достојним слугом Своје доброте. Амин.

Молитва Св. Макарија Великог

Боже, очисти ме грешнога, јер никакво добро не учиних пред Тобом, него ме избави од зла, и нека буде у мени воља Твоја, да неосуђено отворим своја недостојна уста и прославим Твоје Свето Име, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва на почетку дана

У руке превеликог милосрђа Твога, о Боже мој, предајем душу и тело моје, осећања и речи моје, намере и помисли моје, дела моја, и све покрете тела и душе. Улаз и исход мој, веру и живот мој, ток и завршетак живота мог, дан и час издисаја мога, и представљење моје, упокојење душе и тела. Ти пак премислосрдни Боже, бесконачна Доброто и Незлобивости према греху целога света, Господе, мене грешнијега од свих људи, прими у наручје заштите Твоје и избави ме од свакога зла. Очисти велико мноштво безакоња мојих, даруј исправљење злог и бедног живота мог, и од предстојећих грехова мојих увек ме сачувај, да никада ничим не разгневим Твоје човекољубље, којим ме немоћнога штититш од демона страсти, и злих људи. Непријатељима видљивим и невидљивим запрети, руководећи ме на пут спасења, приведи ме к Теби, пристаништу моме и крају мојих жеља. Даруј ми хришћански крај живота, непостидан  и миран, од поднебесних духова зла ме сачувај на страшном Суду Твоме, заштити мене слугу Твога, и придружи ме благовесним овцама Твојим које су Ти са десне стране, да Тебе, Творца мога, са њима славим у векове. Амин.

Молитве Господу Исусу Христу у свако доба

Христе Боже, Коме се у свако време и на сваки час на небу и земљи поклањају и Кога славе, Дуготрпељиви, Многомилостиви, Многомилосрднии, Који праведне љубиш, и грешнике милујеш, Који све позиваш на спасење ради обећаних будућих добара: Ти Сам, Господе, примии наше у овај час молитве и исправи живот наш по заповестима Твојим; душе наше освети, тела очисти, замисли исправи, мисли очисти и избави нас од сваке невоље, зла и болести; огради нас светим Твојим Анђелима, да заштитом њиховом чувани и руковођени, достигнемо у јединство вере и познање неприступне славе Твоје; јер си Благовесан у векове векова. Амин.

Молитва за дар усрдне молитве

Боже Свесилни, Који седиш на престолу вечне славе, Који си невидљив а све видиш, и нечујан а све чујеш; са Ангелима Ти се поклањам и са Светима молим; не одбаци створење Своје због греха, но прости, помилуј, и спаси. Обдари ме даром молитве, да молитва моја буде у срцу моме као свећа која се не гаси. Да се и ја умем молити Теби, онако како Ти се молила Пресвета Богородица на земљи: да Име Твоје Свето не излази из срца мога. Да се и ја могу молити Теби, онако као сви Свети Твоји; да са дисањем изговарам Име Твоје, велико и слатко. Да ми молитва буде непомешана са светским помислима. Да не иштем у молитви од Тебе ништа непотребно и излишно, што ми може бити искушење и камен спотицања. Да иштем од Тебе пре свега спасење души, а потом хлеба насушна, и здравља свима својима и себи. Одагнај од мене непоменика врага, који ми смућује мисли и страшни ме. О, Светитељи Божији, узнесите молитве ваше, за мене недостојнога; да ми Господ пода дар усрдне и топле молитве занавек, до гроба и до праведнога Суда. Ангеле Божији, златном кадионицом окади молитве свих Светих за молитвенике, и за мене грешног. Слава Ономе који седи на Престолу вечне славе. Амин.

Молитва Св. Јована Кронштатског

Господе! Име Ти је-Љубав; не одбаци мене заблуделог човека.

Име Ти је-Сила; укрепи мене изнемоглог и палог.

Име Ти је-Светлост; просвети душу моју помрачену животним страстима.

Име Ти је-Мир; умири узбуркану душу моју.

Име Ти је- Милост; не престај да ме милујеш. Амин.

Молитва за болесне

О Премилосрдни Боже, Оче и Сине и Свети Душе, Слављени и Обожавани у Нераздељивој Тројици, погледај благосрдачно на слугу Твога(име), болешћу опхрваног; отпусти му сва сагрешења; подај му исцељење од болести; поврати му здравље и телесну снагу; подај му мирна и поднебесна Твоја блага; да би заједно са нама приносио благодарне молитве Теби, Свемилостивом Богу и Саздатељу. 

Пресвета Богородице, свемогућим заступништвом Твојим, помози ми умолити Сина Твога и Бога мога, за исцељење слуге Божије (име).

Сви Свети, и Анђели Господњи, молите Бога за болесног слугу Божијег (име). Амин.

Молитва за болесно дете

Господе Исусе Христе, Ти си дошао у овај свет као дете, а иако си Истинити Бог, живео си у послушности Својим земаљским родитељима. Дај да Твоје чедо (име), бодро поднесе терет који му је наметнут и да буде послушно онима којима си му Ти одредио да се о њему брину. Молимо Те, милостиво погледај на њега и у Својој неизмерној љубави олакшај му патњу. О, Господе, Боже наш, пошаљи Свога светог Анђела да га исцели да би достигао пуноту живота и служио Ти са вером и захвалношћу у срцу, и даруј да постане наследник Твога Небеског Царстца. Јер си Ти, Христе, Господе наш, Лекар душе и тела, и Теби славу узносимо са Оцем и Светим Духом, сада, свагда и у векове векова. Амин.

Молитва Св. Јован Златоустог

Господе не лиши ме Твога небеског добра. Господе, избави ме вечних мука. Господе, ако сам згрешио умом, помишљу, речју или делом, опрости ми. Господе, избави ме од сваког незнања, заборава, малодушности и окамењене неосетљивости. Господе, избави ме од сваког искушења. Господе, ја згреших као човек, а Ти, видећи слабост душе моје, помилуј ме као милостиви Бог. Господе, пошаљи ми у помоћ Твоју благодат, да прослављам свето име Твоје. Господе, Исусе Христе, запиши мене, слугу Твог у књигу живота и даруј ми добру смрт. Господе Боже мој, ако ништа добро не учиних пред Тобом, дај ми да добро почнем. Господе, покропи срце  моје росом благодати Твоје. Господе неба и земље, опомени се у Царству Твоме и мене, грешног слугу Твога, хладног и нечистог. Амин.

Вечерња молитва

Боже вечни Царе сваког створења, Који си ме удостојио да доживим до овога часа, опрости ми грехе које учиних овога дана, делом, речју и мишљу. И очисти, Господе, душу моју од сваке прљавштине тела и духа. И дај ми, Господе, да ми сан ове ноћи прође у миру, да бих уставши са скромне постеље, угађао пресветом Имену Твом, у све дане живота свога; и победио телесне и бестелесне непријатеље који војују на мене. Избави ме, Господе, од сујетних помисли и рђавих жеља које ме прљају. Јер је Твоје царство и сила и слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин