ДОМАЋЕ БАДЕМОВО МЛЕКО

July 24, 2024

За домаће бадемово млеко потребно је 150,200гр сировог бадема потопити у пола литре воде и оставити да набубри од 12-15 ч. Оцедити бадеме, опрати их и ставити у блендер па долити литар хладне воде. По жељи засладити медом или неким заслађивачем. Укључити блендер и миксати око минут. Процедити кроз вреће за цеђење и клијање које можете купити у Лидл маркетима. Ко нема може и кроз газу. Добро процедити, сипати у флашу и држати у фрижидер. Смешу која остане после цеђења (бадемово брашно или пулпа), добро просушити и користити у кашама.

Млеко можете пити, користити као замену крављем млеку и додавати га у овсене пахуљице, чиа семенке, млевени лан, кувану хељду, какао, додатак кафи, за смути, за сутлијаш, пецива…

Бадемово млеко не садржи лактозу и као такво је лакше за варење од крављег млека. Садржи више витамина и минерала од сојиног или пиринчаног млека. Нутритивно је једно од најбогатијих врста млека. Не садржи засићене киселине и холестерол, а садржи Омега 3 масне киселине које су одличне за срце. Садржи протеине као и незасићене масне киселине. Једна шоља млека садржи отприлике један грам протеина, око један грам дијеталних влакана, и око два грама угљених хидрата.