ЖИТО ЗА ПОМЕН

Кољиво или панаија су у народу познати називи за жито спремљено за помен или славу.

Жито пробрати, опрати, ставити у дубљу посуду у којој ће се кувати и налити воду. Количина воде зависи од количине жита. Потребно је довољно воде јер жито “навире”.

Најбољи и најлакши начин је да се жито кува у експрес лонцу или неком суду који добро дихтује. У таквим посудама жито кувати пола сата од тренутка кључања, затим склонити са рингле и тако добро затворен суд ставити на подметач, покрити крпом и добро ушушкати дебелим ћебетом. Остави се преко ноћи да се зрна лепо раскокају. Након тога, оставити мало воде из жита уколико затреба за смесу. Жито самлети на машини за мелевење меса, додати млевене орахе и шећер у праху по укусу, нарендати мало мускатног ораха, по жељи може и мало ванил шећера, арома ваниле или рума (то је произвољно и по жељи и укусу). Добро рукама израдити да се сви састојци распореде и сједине. У  току мешања, уколико је потребно додајемо сачувану воду. Смесу ставимо у чинију за послужење, и украсимо по нахођењу и сопственој креативности. Може се нарендати чоколада, ставити какао, млевени ораси, млевени лешници…итд. 

Уколико немате суд који дихтује добро, жито је потребно на нижој температури кувати сатима док се зрна не раскокају.