Посни рецепти
ПОСТ
Пост је многоцени дар Божји. Пратилац молитве и један од битних облика изражавања побожности у свим религијама света. Човек је јединствено духовно-телесно биће, саздано по лику и обличју свога Творца. Стога и пост има две димензије, телесну и духовну; тело човеково се у посту на извесно време или потпуно лишава јела и пића или се делимично уздржава од теже хране и сваког пића осим воде, а душа човекова уједно тежи ка потпуном уздржавању од греховних помисли, речи и дела, да би се, очишћена покајањем и смирењем, могла испунити јеванђелским врлинама и благодатним даровима или плодовима Духа Светога. Духовни пост као подвиг борбе против греха и узрастања у вери и љубави, нераскидиво повезан са молитвом, милостињом и добрим делима, ради учешћа у светој Литургији Цркве и сједињења са Господом Христом у светој Тајни Његове Евхаристије, није могућ без смиравања и очишћења тела. Нису грешни или нечисти ни тело ни храна него став према њима кад је човек роб греха, безвољно оруђе страсти и играчка демонских сила.
Епископ бачки Иринеј
Јела на уљу
Чорбе
Потаж од тиквица
На мало уља продинстати сецкани црни лук и шаргарепу исецкану на колутове. Када се лук добро издинста додати претходно опрану и исецкану тиквицу и ољуштен, исецкан и опран кромпир. Налити водом, зачинити по укусу, додати б.лук у гранулама или изгњечен свеж чен белог лука. кувати док поврће не омекша. Склонити са рингле и штапним миксером испасирати поврће. Потаж је потребно да буде гушћи али ако је превише густо додати воде по потреби и кратко нек кува. Посути сецканим першуном и по жељи у тањир додати крутоне (тостиран хлеб, исецкан на квадратиће).
Парадајз чорбица са кнедлама
На мало уља продинстати ситно сецкани црни лук. Када се лук упржи, додати сецкани бели лук и врло кратко пржити. Долити воду, кашику парадајз пасте(може а и не мора), кувани парадајз, алеву слатку паприку, суве зачине или коцкицу од поврћа за супу. Босиљак, мало оригана или неке друге зачине по жељи. Кувати отприлике пола сата. У чинију ставити гриз и кашику две брашна, зависно од количине гриза. Ту смесу мало посолити, доливати воде постепено да се добије гушћа смеса. У кључалу чорбицу, кашичицом вадити смесу и стављати у чорбу. Наставити са кувањем док кнедлице не испливају а чорбица згусне. Отприлике 20мин. до пола сата. Поклопити и служити након 15мин.
Боранија
На мало уља продинстати ситно сецкани црни лук, сецкану шаргарепу и сецкани корен першуна. Сипати мало воде, поклопити и динстати док вода не испари и поврће почне да се пржи. Кратко пржити, па додати боранију (зелену или жуту), сецкан и опран кромпир. Налити водом да огрезне, додати коцку за супу од поврћа или суви зачин, б.лук у гранулама или изгњечен свеж чен, мало мирођије и кувати док поврће не омекша. У шољицу ставити густин и размутити га са мало воде, сипати у кључалу чорбу и промешати. На крају додати малу шољицу посног млека или посне павлаке. Посути сецканим першуном и кратко прокувати. Служити уз сецкани лук изгњечен и преливен са мало сирћета.
Чорбица од поврћа
На мало уља продинстати сецкани црни лук, сецкану шаргарепу, сецкани пашканат, секани целер и сецкани корен першуна. Долити мало воде, поклопити и динстати док вода не испари и поврће не упржи. Опрати цветове карфиола и броколија,и ситно исецкан кромпир. Налити водом и ставити суви зачин или коцку за супу од поврћа. Када вода уври а поврће омекша, сипати сок од парадајза и кувати још мало. Размутити густин у мало воде и сипати у чорбу.
Главна јела
Ћуфте од соје
Око 300гр сојиних љуспица потопити у врелу воду на пола сата. У суд изрендати један већи кромпир, већу шаргарепу, насецкати ситно мању главицу црног лука, изгњечити пет чена б.лука, додати претходно умочен хлеб у воду, отприлике шаку средине хлеба, прашак за пециво, суви зачин, алеву паприку, бибер, по жељи и сусам. соју оцедити од воде и додати поврћу па брашном умесити смесу довољну за формирање ћуфтица или пљескавица. Пржити на уљу а уколико се пости на води, слагати на пек папир и пећи у рерни док не порумени.
Ђувеч са сојим одресцима
Сојине одреске ставити у воду са сувим зачином и ловоровим листом па кувати док не омекша. Када буде готово, извадити и мало процедити од вишка воде па исекати на комаде ако су комади велики. На уљу пропржити главицу црног лука и сецкану шаргарепу. После 5 мин. пржења, додати сецкану паприку. Интегрални или бели пиринач опрати и додати у лук и мало пржити заједно са поврћем. Налити водом и мало кувати на шпорету. Уколико је пиринач упио воду, додати по потреби и ставити коцку за супу или суви зачин. Прелити у oдговарајући суд за печење у рерни и ставити комадиће соје. Сипати мало парадајз пиреа или сок од парадајза. Покрити алу фолијом и пећи у рерни док пиринач не омекша.
Посна сарма
На уљу пропржити два празилука и изрендану шаргарепу. Уколико се сарма прави са сојом, љуспице потопити у врелу воду на пола сата, ако је са пиринчем, потребно је пиринач опрати а уколико је са хељдом, такође је опрати. Када се лук упржи, додати намирницу по жељи. Зачинити по укусу, додати изгњечен б.лук, алеву паприку и бибер. Сарма се може филовати само пиринчем или комбиновати пиринач и хељду, пиринач и соју. Листовима киселог купуса исећи задебљали део и пунити филом па завијати. Поређане сарме налити водом, прелити са мало уља, убацити ловор, бибер у зрну, целе ченове б.лука и покрити листовима киселог купуса. Кувати на шпорету или покрити фолијом и ставити у рерну и када проври смањити температуру и крчкати пар сати па пред крај склонити фолију и запећи.
Просо са поврћем
Просо потопити пар сати раније (150гр), затим га добро опрати па кувати у три пута већој количини воде. На уљу издинстати две главице црног лука и изрендану вечу шаргарепу. Када се упржи, додати скуван и оцеђен просо. динстати кратко заједно па додати зачине по укусу и б.лук. Преручити у мању тепсију и пећи у рерну док се лепо не запече. Варијације поврћа могу бити по жељи (паприка, тиквице, келераба…) с тим да се поврће тада мало дуже динста.
Десерти
Смути као десерт, доручак или међу оброк
У блендер ставити пет кашика мешавине пахуљица (са четири или пет врста житарица), кашику какаа, кашичицу цимета, кашичицу кокосовог уља, кашику меда, шаку лешника, бадема, кикирикија, шака малина, мало посне плазме и налити посним млеком(укус по жељи). Добро избледнирати.
Посне кифлице
Мера је чаша од павлаке. У две чаше топле воде или посног млека (укус по жељи), измрвити квасац и додати кашику шећера. Сачекати да прошушти па додати чашу уља, прашак за пециво, постепено шест од седам чаша брашна, кашичицу соли. Седма чаша је за израду и уколико је потребно пре израде додати да се тесто не би лепило. добро израдити прво кашиком или варјачом а затим рукама. Обгу оставити на радној плочи пет мин. Поделити на четири обгице, сваку кратко премесити и оставити јос пет мин. Оклагијом развити у круг и исећи жељену величину кифлица. Пунити џемом или коцкицом посне тамне чоколаде. Поређати у плех који је подмазан маргарином и нарендати маргарин на кифлице. Пећи док не порумене. По жељи уваљати у прах шећер помешан са ванил шећером.
Штрудла са маком
Тесто је исто као за посне кифлице. Око 300гр мака прелити водом и ставити шећера по укусу. Врло кратко прокувати и ако је ретко додати гриз да би се смеса згуснула и још мало кувати. Док се тесто спрема, мак мора да се прохлади. Тесто поделити на две обге. Развити и премазати истопљеним маргарином па ставити половину мака. Исто урадити и са другом обгом. Ставити их у маргарином подмазан плех или тепсију и одозго премазати маргарином и оставити двадесетак минута да одстоји па ставити на печење.
Посни чоколадни пудинг
Пола зрелог авокада, једна зрела банана, две кашике какаа, по укусу ванила, рогач и заслађивач. Може и мед. Све састојке ставити у блендер и добро израдити док се не добије кремаста смеса. Посути сецканим пропрженим лешницима.
Јела на води
Паштета
Три кашике инстант пиреа размутити са 1- 2дл вреле воде или пире од два кромпира. Инстант пире добро размутити и у њега додати 200гр самлевеног печеног кикирикија, кашичицу сенфа, суви зачин по укусу, и два чена б.лука. Добро измешати и служити. Мазати на хлеб или тост и стављати колутове парадајза, роткиве, сремуш…или друго поврће по жељи. Уколико стављате слани кикирики, будите обазривији са додавањем соли и зачина. Паштета се прави и са млевеним орасима, сунцокретом или лешником. По жељи, ко воли пикантније може се додати туцана паприка.
Крем сир од индијских ораха
Врло укусан и хранљив намаз. Око 200гр сирових индијских ораха потопити водом да одстоји преко ноћи. Сутрадан оцедити воду и набубреле орахе ставити у блендер, исцедити сок од пола лимуна али не додати одмах сав сок, посолити, ставити бели лук и блендирати уз додавање воде уколико је потребно да се ораси лепо измуте. Пробати и уколико је потребно досолити и сипати остатак лимуновог сока. У крем сир се по жељи могу додати зачинске биљке по укусу.
Намаз од авокада
Зрео авокадо (благо мек на додир), пресећи на пола по дужини и ножем “ударити” у семенку авокада окренути нож у страну и извадити семенку. Кашику провлачити дуж ивица љуске и извадити авокадо. Изгњечити га, посолити, прелити са мало лимуновог сока и по жељи изгњечити мало б.лука. На тост ставити намаз и служити уз парадајз, краставце, ротквице, сремуш…и др.
Хумус
Леблебије из конзерве ставити у блендер и додати два, три чена б.лука, лимунов сок, кашичицу тахинија (сусам паста)и со. Изблендирати добро и додати течност из леблебија уколико је густо и тешко за мућење. Хумус се може мазати на хлеб.
Чорбе на води
Сочиво
Црвено или зелено сочиво опрати и налити водом пола сата пре кувања. Нарезати главицу црног лука или празилук, исецкати шаргарепу, корен першуна, паприку (није обавезно), б.лук у праху или два чена изгњеченог б.лука, суви зачин, со, алеву паприку, исецкан кромпир. Кувати док не омекша. Пред крај сипати сок од парадајза и згуснути густином или гризом.
Парадајз чорбица
У шерпу сипати воду и сок од парадајза у зависности коју количину чорбице желите. Насецкати црни лук, ставити б.лук у гранулама, босиљак, оригано, суви зачин, со, алеву паприку. Када се мало укува, додати кнедле које су направљене од гриза, кашику, две брашна и воде. Када испливају на површину чорбица је готова. Уместо кнедли може се додати посна тестенина.
Пасуљ на води
Бели или шарени пасуљ потопити преко ноћи. Ујутру оцедити воду долити нову и ставити да проври. Тако три пута урадити и четврти пут када налијете нову воду, додајте ситно сецкани црни лук, шаргарепу, паприку по жељи, ловоров лист и ставити да се пасуљ кува. Када омекша, зачинити сувим зачином, мало бибера, соли, алеву паприку, мало мирођије ко воли. Згуснути размућеним густином или брашном.
Грашак на води
Грашак ставити у шерпу, налити воде, додати сецкани црни лук, сецкану шаргарепу, суви зачин, со, алеву паприку, исецкан кромпир и кувати док поврће не омекша. Исто се може спремити и боранија. Згуснути размућеним густином, брашном или гризом.
Главна јела на води
Гулаш од печурака
Главицу црног лука или један празилук продинстати десетак минута само са мало воде. Око 700гр печурки опрати и исецкати. Додати у лук и поклопити да пусте воду. Након тога долити воде да огрезну и кувати док не омекшају. Зачинити по укусу и згуснути размућеним густином или брашном. Служити уз качамак, хлеб или тестенину.
Сарма на води
Листове киселог купуса очистити од задебљалог дела и оставити у страну. Око 800гр црног лука ситно исецкати, додати мало више од пола главице б.лука, 2 рендане шаргарепе, око 300гр интегралног или белог пиринча, 150,200гр млевеног сунцокрета (мало пропечен ради ароме), суви зачин по укусу, може се додати и сојине љуспице, киноа или хељда око 100,150гр, алева паприка. Све састојке на суво измешати и филовати листове купуса. Поређати у суд, ставити ловоров лист, бибер у зрну и пар целих чена б.лука. Налити воде, покрити листовима купуса и кувати на шпорету или у рерни. Пред крај размутити мало брашна са алевом паприком и водом и налити сарме. Служити уз посну проју која је без уља, испечена на пек папиру.
Црвени пасуљ са поврћем
На води продинстати већу главицу црног лука и два, три чена б.лука. После десетак минута додати исецкану паприку коју је потребно мало динстати са луком. Када је мало омекшала додати пасуљ из конзерве, кукуруз, и леблебију. Зачинити по укусу, може и неки љути зачин ко воли. Прелити соком од парадајза или сипати парадајз пелат. Кувати тек толико колико је потребно да се све сједини и укрчка.
Десерти на води
Смути за јутро
Количина за две чаше
Трећину банане, шаку боровница и малина, кашика млевеног лана, вода или домаће бадемово млеко.
Све умутити у блендеру.
Колач на води
У суд сипати 20 кашика брашна, 12 кашика шећера, 8 кашика млевених ораха, 1 кафена кашика соде бикарбоне, једно пециво и промешати. У 400мл воде, додати 4 кашике џема па умешати у суве састојке. У тепсију ставити пек папир који је потребно претходно поквасити да би боље пријањао у тепсију. Пећи док тесто не буде више влажно када убодете чачакалицу. На топао колач премазати џем од кајсије, јагоде или други по укусу. Посути млевени орах претходно пропечен ради ароме. У колач се по жељи и укусу могу уместо ораха ставити лешници. Може се додати кашика какаа, мало цимета и неког воћа које је потребно сипати у тесто пре печења.
Колач на води 2
У суд помешати 12 кашика шећера, 12 кашика брашна, 8 кашика кокоса, 8 кашика млевених ораха, 6 кашика гриза, један ванил шећер, један прашак за пециво, 1 кашичица соде бикарбоне, 100 гр сецканог сувог воћа, па у то додати 4 дл воде са 4 кашике екстракта од лимуна. Пећи на влажном пек папиру око 40 мин на 180′. Премазати џемом и посути кокосом или орасима.
Јафа куглице
Овсене пахуљице око 200гр, пет, шест очишћених урми, шаку бадема, половину целе поморанџе и сок од друге половине, изблендирати и додати домаће бадемово млеко или неко друго посно млеко ако се тешко мути јер су урме лепљиве па млеко олакшава процес и ствара хомогенију смесу. Правити куглице. Запећи у рерни на 180′ пет минута.