Светиње храма

У храму се чувају  частице моштију Св. Цара Лазара, Св. Нектарија Егинског и кивот, који је храм добио на дар од монашке обитељи манастира Туман,  у ком  су биле положене мошти Св. Зосима и Св.Јакова.

Цар Лазар

Свети Кнез Лазар

Свети великомученик Лазар, кнез српски је један од великаша који су владали српским царством после Цара Душана. По смрти Цара Уроша, крунисао га за Цара српског  Патријарх Јефрем. Слао је изасланство у Цариград, са монахом Исајијом на челу, и с поруком да се скине анатема са српског народа. У неколико махова борио се против турске силе. Најзад се сукобио на Косову пољу 15.јуна 1938.године, са турским Царем Муратом, и ту погинуо. Тело  је сахрањено у његовој задужбини Раваница(код Ћуприје). Касније, пренето је у Раваницу (сремску), а одатле- за време другог светског рата, 1942.године- у Београду, и положено у Саборну цркву, у којој и данас-нетљено- почива, и пружа утехе и исцељења, свима којима му се са молитвом обраћају. У храму Благовести частица је положена у посебно израђен моштаник који се налази на трону Св. Цара Лазара.

Свети Нектарије Егински

Свети Нектарије Егински, Епископ Пентапољски чудотворац. Родио се у Силиврији (тракијској), 1.октобра 1846.године. Био епископ пентапољски (у Египту). Упокојио се на острву Егина (Грчка), 1920.године. Његове свете и чудотворне мошти леже на споменутом острву и точе неизмерно велику помоћ свима који им се обрате. Частица Св. Нектарија се чува у храму Благовести на самој икони светитеља у доњем десном углу.   

Св. Нектарије

Свети Зосим и Јаков

Преподобни Зосим тумански Синаит. Подвизавао се у каменој пећини, у близини данашњег манастира Туман (код Голупца). Према предању, ранио га је Милош Обилић код Милошеве Бање, а он му је рекао “Ту мани” тј “Пусти ме да умрем”. У спомен на тај догађај Милош је на истом месту подигао манастир, који је по томе и добио име. Свете мошти Преп. Зосима обретене су 8. августа 1936.године, и сада почивају у цркви поменуте обитељи.

Свети Јаков био је монах, подвижник и образован човек. Доктор права и филозофије, дипломата. Једном приликом присуствовао је одржавању богомољачких братстава Србије и задивио се проповедима Св. Николаја Велимировић. Том приликом га је доатакла благодат Божја. Напустио је световни живот и дошао код Св. владике Николаја са молбом да постане искушеник. Над моштима Св. Јакова обилно се излива Божја благодат и дешавају с емнога чудеса и исцељења. Мошти му почивају у цркви монашке обитељи манастира Туман

Св. Зосим и Јаков